Старша наукова співробітниця відділу генетики Інституту молекулярної біології і генетики НАН України докторка біологічних наук Оксана Півень розповіла про те, що таке технологія генетичного модифікування або ГМО, де вона використовується, для чого вчені створюють ГМО та як бути впевненими що генетично модифіковані організми можуть бути безпечними.
ГМО – поширена та дуже відома лякалочка для не дуже обізнаних в біології людей. Учена пояснює, що головний модифікатор – сама природа, яка цілком успішно змінює рослини, додає чи прибирає якісь ознаки.
Генетикиня дає відповіді на такі питання:
– чим відрізняються генетично модифіковані організми від «сортів традиційної селекції»;
– що таке технологія генетичного модифікування та чи може вона виникати без участі людини;
– де використовуються генетично модифіковані організми;
– що таке рекомбінантна ДНК та генетично модифіковані організми;
– чи є приклади, коли натуральні сорти рослин були шкідливі;
– як ми можемо бути впевнені, що генетично модифіковані організми справді є безпечними.
Сама вчена працює з методом редагування генома CRISPR/Сas9 (так звані «генетичні ножиці», за розробку цього метода французькі вчені отримали Нобелівську премію у 2020 році). Оксана Півень увійшла в рейтинг «100 найвпливовіших жінок України за версією журналу "Фокус" 2021».
Переглянути відео За інформацією наукової платформи «Scientibattle Ukraine»