Червоноголовець. Фото Марії Зикової |
Учена зазначає: «З настанням осені дедалі більше людей вирушають на «тихе полювання». І справді — що може бути краще за прогулянку в лісі, та ще й у поєднанні з пошуком грибів і наступним приготуванням із них різноманітних смачних страв. Якщо ви тільки починаєте цікавитися світом грибів, їх збиранням і плануєте вживати свій «улов» у їжу, то варто розпочати з теоретичної підготовки, ознайомитися з основними видами їстівних грибів, видами, занесеними до Червоної книги України, отруйними видами, а вже потім вирушати на «тихе полювання». Найкраще спочатку ходити по гриби з людиною, котра добре знається на цьому, навчить вас розрізняти основні види грибів, пояснить особливості, на які годиться звертати увагу. Якщо ви вирішили скористатися мобільними додатками для визначення грибів, то не чекайте від них чогось неймовірного. Гриби — дуже мінлива група живих організмів, їхній зовнішній вигляд вельми залежить від умов, у яких вони виросли та розвинулися. Крім того, є низка ознак, яких фото не може передати, зокрема запах, інколи — смак, особливості зміни кольору при пошкодженні. Не варто цілком покладатися на визначення грибів і у фейсбук-спільнотах. Вирішувати, їсти чи не їсти той або інший гриб, — цілковито ваша відповідальність. Раджу також забути про «народні методи» визначення отруйних грибів на кшталт потемніння срібної монети/ложки, посиніння цибулі або того, що отруйних грибів не їдять черв’яки. Ці методи не працюють! І, на жаль, користування ними може призвести до отруєння».
Марія Зикова наводить такі основні правила, як убезпечити себе від отруєння грибами:
1. Збирати, а потім вживати у їжу можна лише ті гриби, в їстівності та правильному визначенні яких ви впевнені на 100%;
2. Якщо серед зібраних їстівних грибів якийсь видається підозрілим, краще його викинути. Зазвичай процес повторного визначення відбувається вже вдома перед приготуванням;
3. Не збирайте грибів біля доріг, різних промислових об’єктів, у забруднених місцинах. Гриби мають здатність накопичувати різноманітні речовини. І навіть їстівний гриб, який виріс у забрудненому місці, може викликати отруєння;
4. Купуючи на стихійних ринках, зважайте на те, що гриби можуть бути зібрані в потенційно забруднених місцях. Не варто купувати незнайомі гриби, особливо пластинчасті. Також слід утриматися від купівлі сушених грибів;
5. Перед вживанням більшість видів грибів необхідно піддавати термічній обробці. Зібрані гриби варто готувати свіжими, зберігати в холодильнику — не більше доби;
6. Не варто споживати в їжу грибні страви людям старшого віку, а також дітям;
7. У разі виявлення симптомів отруєння необхідно промити шлунок, пити багато рідини для відновлення водно-сольового балансу, викликати швидку допомогу. В жодному разі не займатися самолікуванням!
Біологиня також розповіла у які ємності краще збирати гриби, які саме гриби варто збирати грибнику-початківцю та які печериці можна знайти у лісі.
Ознайомитися з повним текстом статті За інформацією аналітичного медіа «Дзеркало тижня»