Про правильне харчування як невід’ємну складову здорового способу життя та науково доведені переваги вегетаріанського раціону розповів в ефірі чергового випуску науково-популярної програми «Всесвіт» радіостанції «Голос Києва» завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені О.О. Богомольця НАН України доктор медичних наук, професор Віктор Досенко.
За словами вченого, тривалість життя може бути більшою, якщо людина сама собі його не вкорочуватиме. Люди шкодять власному здоров’ю в різні способи, проте переважно – несвідомо й неумисно, через незнання. В науковому ж середовищі вже досить давно сформувалося розуміння того, як належить правильно харчуватися, якою мають бути рухова активність і фізичні навантаження, аби подовжити життя й підвищити його якість, запобігти виникненню різних патологічних змін в організмі. Як стверджує В. Досенко, це розуміння ґрунтується на з’ясуванні механізмів і законів еволюційного розвитку життя на Землі, які усталювалися впродовж сотень мільйонів років і справили значний вплив на особливості поведінки тварин, зокрема приматів, у тому числі спорідненої із ними людини. Один із таких законів можна умовно назвати законом адекватного харчування. І саме його людина порушує найчастіше, споживаючи у великих обсягах їжу, до якої її організм еволюційно не призвичаєний.
Річ у тім, що стимулом людської діяльності багато в чому слугує перспектива отримання тих чи інших задоволень – і що далі, то кращих та інтенсивніших. Серед таких задоволень – і їжа. Досягнення, якими визначалося становлення сучасного сільського господарства та харчової промисловості, дали змогу людині як всеїдній істоті споживати їжу тваринного походження та рафіновану їжу рослинного походження. І перша, й друга, крім тамування голоду, всмоктуючись у шлунково-кишковому тракті, забезпечують людині відчуття задоволення – завдяки тому, що надзвичайно інтенсивно активують смакові рецептори і спричинюють відповідні нейрогуморальні зміни в організмі. Тварини ж не споживають рафінованої їжі, оскільки не навчилися її виробляти (так, наприклад, людина одержує цукор із рослин, в якому частка сахарози може сягати 99%). До речі, людство теж у давнину не споживало подібних продуктів. Саме тому так звані «хвороби цивілізації» (на кшталт атеросклерозу, артеріальної гіпертензії, порушення ліпідного обміну, онкологічних захворювань різних локалізацій) значно почастішали в сучасному світі.
Щоб повернутися до природного і здорового харчування, яке, зокрема, дасть змогу запобігати виникненню й розвитку патологій, слід ретельно досліджувати раціон генетично найближчих до людини тварин – переважно травоїдних шимпанзе і бонобо, – з якими в нас іще 7-8 млн. років тому були спільні предки. Наразі ж учені з’ясували, що вегетаріанський і веганський раціони не лише не шкодять, а й слугують профілактикою чималої кількості вищеперелічених хвороб. Це вже доведений і незаперечний науковий факт. Такою є, наприклад, позиція американської та канадської дієтологічних асоціацій – професійних організацій, представники яких дають експертну оцінку різним типам харчування і в цій галузі користуються безумовним світовим авторитетом.
Слід зазначити, що від здорової рослинної їжі практично не страждає такий життєво важливий орган як печінка, призначений для детоксикації речовин, що надходять до організму в процесі перетравлювання їжі. А, як відомо, найбільше токсичних речовин містять саме м’ясо та м’ясопродукти.
Загалом же дієтологи різних країн нині одностайні у своїх рекомендаціях щодо необхідності якщо не повного переходу на суто рослинний раціон, то принаймні суттєвого збільшення щоденних порцій їжі рослинного походження – фруктів і овочів та страв, із них приготованих. З іншого боку, фахівці наголошують, що вегетаріанство має бути розумним. Це, означає, що раціон слід складати за принципом максимального урізноманітненням споживаних продуктів. До того ж, зовсім неправильною є заміна м’яса більшою кількістю цукру та білого хліба (наприклад, солодкими тістечками). Ці харчі надзвичайно шкодять здоров’ю – попри те, що цілком вегетаріанські. Ще одна важлива порада людям, які дотримуються вегетаріанського або веганського раціону, – додатково вживати вітамін В12.
В. Досенко наголосив, що висновки про корисність (або щонайменше нешкідливість вегетаріанського й веганського раціону) дослідники зробили на підставі багаторічних спостережень, і, до того ж, не за окремими індивідами, а за цілими популяціями – сукупностями великих груп людей, об’єктивно дібраними (а отже, репрезентативними), систематизованими та порівняними між собою. Останнє з таких досліджень, результати якого нещодавно було опубліковано, здійснили австралійські науковці. Вони дослідили 1200 своїх співгромадян, яких зуміли переконати впродовж року щодня з’їдати більшу, ніж зазвичай, порцію рослинної їжі. [Між тим, варто зауважити, що Австралія, поряд зі США, належить до найбільших у світі країн-споживачів м’яса, адже з огляду на рівень добробуту її громадяни можуть собі це дозволити.] За підсумками дослідження виявилося, що піддослідні відзначали суттєве зростання задоволеності своїм життям та його якістю (well being).
На завершення В. Досенко підкреслив, що перехід до переважно або цілковито вегетаріанського чи веганського раціону останніми роками став загальносвітовим трендом чи навіть більше – ознакою сучасної цивілізованої, освіченої людини, яка мислить критично та воліє не залишатися заручником давніх стереотипів і харчових звичок попередніх поколінь, а дотримуватися науково обґрунтованого погляду на світ. Розумна людина, за його словами, завжди знайде інші джерела задоволення, відмінні від такого простого (навіть примітивного) як тваринна їжа, звичка до якої є виключно психологічною і фізіологічною залежністю, яку можна подолати.
ПРОСЛУХАТИ АУДІОЗАПИС РАДІОПЕРЕДАЧІ
Матеріали підготували: Прес-служба НАН України